Várnai László

grafikus

1.Polárszűrős fénygrafika 2.Polárszűrős fénygrafika 3.Polárszűrős fénygrafika

4.Polárszűrős fénygrafika 5.
Polárszűrős fénygrafika

1. - 5. Polárszűrős fénygrafika

Lakcím:

Bp. 1025 Szépvölgyi út 191.

Életrajzi adatok:

1935. november 19-én született Budapesten.

1960-ban rajztanári diplomát szerezett a Szegedi Tanárképzô Fôiskolán. Ezután 15 évig tanított a Kirakatrendezô Iskolában, késôbb két évig a MUOSZ Újságíró Iskolájában.

1964 óta tagja a Művészeti Alapnak, ill. a Magyar Alkotóművészek Országos egyesületének.

Fô tevékenysége az alkalmazott grafika, melynek szinte minden ágát műveli. Állandó megbízói közé tartozott a magyar Hirdetô és a Hungexpo. Munkáival olyan cégek arculatát alakította, mint: az Állami Biztosító, Budaflax, Csepeli Szerszámgépgyár, Diósgyôri Gépgyár, Express Utazási Iroda, Fabulon, Graboplast, Magyar Gördülôcsapágy Művek, Medimpex, Szerszámgépipari Művek, Translelektro, stb.

Plakátaival, emblémáival, reklámplasztikáival rendszeresen szerepelt az országos grafikai kiállításokon, az „Év Legjobb Plakátja” bemutatókon és a Békéscsabai Alkalmazott Grafikai Biennálékon.

Tevékenységébôl kiemelhető a kiállítások építészeti és grafikai tervezése, kivitelezése, melyekkel számtalanszor szerepelt a Budapesti Nemzetközi Vásáron, valamint Bécs, Brüsszel, Graz, London, Moszkva, Párizs és a magyar nagyvárosok reprezentatív ipari-kereskedelmi kiállításain. Ezeket a munkákat többször jutalmazták díjakkal.

Az alkalmazott grafika mellett fotózással és - mintegy húsz éve - fényművészettel foglalkozik. Ezirányú munkáit is egy sor országos kiállításon mutatta be, a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban és más rangos kiállítóhelységekben. Egyéni kiállításai és fénygrafikai bemutatói közül a legfontosabb a Magyar Nemzeti Galériában rendezett önálló kiállítás és multivíziós fénygrafikai bemutató (1982).

A kiállítás és a bemutató anyagából a Mafilm 1982-ben egy rövidfilmet készített, melyet „Jelek” címen vetítettek a mozikban.

Munkáival, kiállításaival és fénygrafikai bemutatóival sokszor foglalkozott az elektronikus média és az írott sajtó:

Munkásságát olyan tekintélyes művészeti írók és művészek méltatták írásaikban, mint: Bán András, Bojár Iván, Frank János, Hegyi Lóránd, Németh Lajos, Rozgonyi Iván, Rózsa Gyula, Schéner Mihály, Vadas József és mások.

Önálló kiállításai és kinetikus fénygrafikai bemutatói:

1974 Fészek Klub – Budapest
1975 Csiky Gergely Színház - Kaposvár
1976 Szántó Kovács Múzeum - Orosháza
1978 Belvárosi Ifjúsági Ház - Budapest
1979 Megyei Művelôdési Központ - Debrecen
1980 Planetárium - Budapest
1980 Népművelési Intézet - Budapest
1981 Hazafias Népfront Klubja - Budapest
1981 Bástya Galéria - Budapest
1981 Gödöllôi Galéria - Gödöllô
1981 Kisgaléria - Hajduszoboszló
1982 Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
1984 DOTE Galéria - Debrecen
1984 Hotel Festival - Balatonföldvár
1998 Pest Center Galéria – Budapest

Tagság: