Csáji Attila

a Nemzetközi Kepes Társaság elnöke

K ö s z ö n t ő

Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim!

A köszöntőben az első szavak legyenek a köszöneté. Köszönöm, hogy megtisztelték jelenlétükkel a VII. Nemzetközi Fényszimpózium megnyitóját. Köszönöm az előadóknak, hogy többen elfoglaltságaikat átszervezve úgy alakították életüket, hogy előadásaikkal gazdagíthassák a szimpózium programját, szellemi élményben részesítsenek bennünket. Köszönöm a Magyar Művészeti Akadémiának, Makovecz Imre elnöknek Kováts Flórián titkárnak és munkatársainak, hogy lehetővé tették a fényszimpózium megrendezését. Köszönet illeti a NKA Képzőművészeti Kuratóriumát, a norvég, dán a holland nagykövetségeket, hogy támogatják munkánkat. Köszönöm a Nemzetközi Kepes Társaság tagjainak, kiemelkedően Mengyán Andrásnak a segítségét.
A nemzeti ünnepünket, október 23-át követően nyitjuk meg a szimpóziumot, így megkerülhetetlen néhány gondolat.

A fény keletről jön. Keleten kell fel a Nap.
Mi itt közép és kelet-Európában, nem az irodalomból, mondjuk a science-fiction-ekből tudjuk, hogy létezett egy iszonyú ernyő mely lefogta a Napot, és általa délben is sötétség volt.  Ne azt firtassuk, hogy ezt az ernyőt hogyan hívták, a lényeg, hogy ez alatt az ernyő alatt nappal is sötétség köszöntött ránk. Árnyékát máig érezzük. „Sötétség délben” mondták találóan erről a korról íróink.

Fényre vágytunk. Fényre mely az élet forrása. A megújulásé.
Az újjászületésé. Túl a „Sötétség délben” korszakán, hamis mítoszokon, de túl az innovációt fetisizáló kultuszokon is. Túl az avantgardon és a poszt-avantgardon is,.

De az tény, hogy a vizuális újítás megállíthatatlan. Aki megpróbálja, Lót feleségeként sóbálvánnyá mered és megkövül. A művészetekben nem az újítást kell leállítani, - az kikerülhetetlen – fetisizálását  kell megszüntetni. A trendek menybemenetelét.
És a törmelékek alatt, a legegyszerűbb-legbonyolultabb utat kell keresni, mely a klasszikus megfogalmazás szerint lélektől lélekig visz. Hogy az korszerűtlen? Hadd kérdezzek vissza: nem lehetünk ennél függetlenebbek, feltétlen a „lélekhámozott” ember gondolkodását kell követnünk?
Ne múlt századi sémák alapján döntsünk a korszerűségről.

Kepes György – akiről elneveztük társaságunkat - szerette idézni egy ókori napóra feliratát
„My guidance is light, yours is shadow”    „Engem a fény. téged az árnyék vezérel”
Vezéreljen minket a fény –de nem pusztán a külső, de a belső fény is. Ennek a belső fénynek nagyobb híjával vagyunk, mint a kenyérnek.
A fényre van szükségünk, mely oly magatartást szül, mely túl van „a hagyomány és a lelemény hosszú vad vitáján.”.
Fényre, mely úgy hétköznapi, hogy szakrális egyben.
Fényre, mely termékenyít. Élettel telít.

Kedves Hölgyeim és Uraim!
Hadd térjek át néhány száraz tényre, hadd soroljak fel néhány megvalósult programot a  Kepes Társaság életéből
De mielőtt ezt megtenném, köszönteni szeretném új tagunkat,Seth Riskint fényművészt, Cambridge-ből, és át szeretném adni a tagságáról szóló oklevelet.


A Kepes Társaság életéről:

Számos rendezvényünk volt.
Emlékülést és kiállítást szerveztünk „A Fény a tudományban és a művészetben” címmel Bay Zoltán –a kisérleti fizika varázslatos mestere - és Gábor Dénes – a holográfia  feltalálója – születésének 100. évfordulója alkalmából – az Elektrotechnikai Múzeummal közösen.
 
A Siófok- Töreki művésztelepen a Társaság fény-műhelyének volt szakmai találkozója. Ez a fény-műhely mutatkozott be az Ernst Múzeumban egy est keretében.
Visszatérően találkozott a társaság un. Kepes estéken, műtermekben, az Elektrotechnikai Múzeumban, az Ernst Múzeumban, a BME Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumában és máshol.

Kétszer szervezett Finnországi tanulmányutat a társaság. -  kapcsolatot alakítottunk ki  a finn Dimensio kinetikus és fényművészeti csoporttal.
Egyetemeken pl. a Kassai Műszaki Egyetemen a művészet-tudomány-technika kapcsolatára épülő un. Kepes napot rendeztünk, hatalmas érdeklődés mellett.

Ezeken kívül kiállításokat szerveztünk számos helyen.
Egerben a Trinitárius templomban, a Kepes Múzeumban,
A Brassói Múzeumban,
A Sepsiszentgyörgyi Képtárban Erdélyben,
3 fényművész  tárlatát mutatta be a Helsinki Magyar Intézet
7 fényművész tárlatát a Párizsi Magyar Intézet

Nagy szabású kiállítás sorozatot kezdtünk el Kassán
„Jöjjön velünk a jövőbe” „Come Along to the Future”
címmel
Itt a kassai kiállítás megnyitóján  hangzott el, hogy mindig van valaki, aki a Leonardói álmot újra álmodja: hogy a művészet-tudomány-technika nem szakadt széjjel végérvényesen.
A Nemzetközi Kepes Társaság azoknak az embereknek a társasága akik ezt az álmot újra álmodják. A fényszimpózium előadói között találunk művészeket és művészettörténészeket, írókat, építészeket, fizikusokat, matematikusokat, kutatómérnököket egyaránt, számos országból.

Kepes Györgyöt, aki végigélte a XX. századot, végig küzdötte az avantgárd harcát, őt idézem:
„eljött az ideje az elmélyedtebb hűségeknek”
A VII. fényszimpózium résztvevőit az újítás és az elmélyedtebb hűségek jegyében köszöntöm.

Köszönöm türelmüket.